neděle 24. června 2012

Jak jsem upgradoval svůj domácí router

Člověk bývá dost často spokojený, dokud se něco nezmění. Mne k výměně routeru donutila změna internetového tarifu a ten předchozí prostě těch 60MBit/s nezvládal. Tak jsem začal hledat...

Historie zařízení, která mi routují internet je u mne již celkem dlouhá. Začal jsem s v té době oblíbeným pentiem 120 s pasivním chladičem a dvojicí 3c509. To nádherně fungovalo, měl jsem nainstalovaný debian, webový server, ssh, bittorent a těch 20GB disku stačilo na ledacos. Tohle řešení bylo co se spotřeby týče značně problematické (ve srovnání s dnešními desktopy sice málo, ale i tak je 30W docela dost...)

Pak jsem se vrhnul na využívání trochu lepších domácích routerů. První, co jsem pořídil byl Asus WL500g. Ve své době jediný router, který měl USB port a dal se celkem dobře ohnout k nestandardním věcem.  Výsledkem byla změna na zařízení s trochu menším výkonem, trochu méně paměti, stejným diskem (s pomocí USB redukce) a o dost menší spotřebou (tak asi 15W včetně 3,5 palcoveho disku). 
Asus WL500g, ve své době nejlepší SOHO router s USB portem
Poté následovala generační obměna, WL500g jsem nahradil za WL500gp a velký žravý disk nahradil menší 2,5 palcový s menší spotřebou (a větší kapacitou). Opět jsem měl všechno, co jsem potřeboval. Postupem času jsem na něj začal klást trochu jiné nároky - změnil jsem poskytovatele, vyměnil tunel brokera pro IPv6 a začal ho používat jako telefonní ústřednu (to je tak, když chcete mít telefon připojený jako vnitřní linku  na asi 3 ústředny a k tomu mít více telefonních čísel u různých operátorů).


Asus WL-500gP, nová generace, nové úkoly. 
To už jsem přešel ze systému speciálně upraveného pro tyhle dva routery na trochu univerzálnější OPENWRT. To postupně přidávalo další a další featury a podporovalo čím dál širší množství zařízení. 
Když jsem se teď rozhodoval, jaký nový router bude splňovat moje požadavky a který koupit, vyrazil jsem hned na stránky openwrt a vybral si jeden z podporovaných (kupodivu jich je opravdu hodně). Nakonec jsem vybral TP-Link WR-2543ND. 
TP-Link WR-2543ND - 5 gigabitových portů,  prý až 450Mbit po wifi - co víc si přát?
Po počátečním otestování s originálním firmwarem jsem nahrál neoficiální firmware a začal ho upravovat pro mé potřeby. Rozjetí sítě a wifi bylo celkem triviální (až na to, že mi hned po flashování nechtěl chvíli nabootovat, ale to se nějak vyřešilo). Nastavení IPv6 bylo také jednoduché - v rámci lenosti jsem si na to nainstaloval i webové rozhraní (a doporučení, pokud se tím budete někdy v budoucnu zaobírat - i když by to asi nemělo být potřeba, tak samotný router musí mít na vnitřním rozhraní v6 adresu z rozsahu sítě, jinak to nefunguje).
Zábava nastala s nastavováním ústředny - nová verze openwrt má novou verzi asterisku a ta mi nechtěla sežrat předchozí konfiguraci (a pro jistotu mi ani nechtěla říct co se jí nelíbí). No, po 3 hodinách laborování jsem nějak zprovoznil i to a mohl začít telefonovat (juchů ^^). A jako taková tečka za tím vším mi zbývalo nainstalovat disk a nechat ho sdílet do sítě. 
jsem zvědavý, jestli budu časem vymyslím ještě další využití (teď nic dalšího nepotřebuju). A co vy, co všechno dělá váš domácí router a jak vůbec vypadá? Docela by mne to zajímalo :)

1 komentář:

  1. deraadt@i386.openbsd.org:/usr/src/sys/arch/i386/compile/GENERIC
    cpu0: AMD-K5(tm) Processor ("AuthenticAMD" 586-class) 117 MHz
    cpu0: FPU,V86,DE,PSE,TSC,MSR,MCE,CX8,PGE
    real mem = 66678784 (63MB)

    po spotrebe radsi nepatram ... ale o upgradu porad nejak uvazuju .. akorat bych prave radsi nejaky plnohodnotny OS no ..

    OdpovědětVymazat